fuck zapp

Zapp riders, nu is het moment voor actie

Demo bij Zapp HQ
Haarlemmerweg 331
Deze vrijdag 16:00

Werken voor Zapp was geen pretje, of zelfs maar oké. sinds november zijn onze werkomstandigheden gestaag verslechterd.

Ze hebben onze bonussen geschrapt. Ze hebben een onbetaald halfuur toegevoegd aan onze shifts. Ze hebben onze riders gefouilleerd, ons behandeld als criminelen. Veel van ons hebben problemen met onze contracten en openstaand loon, issues die Zapp niet of niet voldoende heeft aagepakt. Ze hebben onze store discount afgepakt, ook al staat dat in onze contracten staat, en hebben gefaald om een vervanging hiervoor te regelen Al deze problemen hebben aan onze werkmotivatie geknaagd, maar wij gingen door. We bleven fietsen. Toen Zapp besloot dat wij ook zonder een Lead Rider konden (die onze fietsen nakijkt en de bestellingen controleerd) gingen wij door door te roeien met de riemen die wij hadden.

Wij gingen zitten met het management voor een vriendelijke bespreking. Dit was niet voor niets: zij gaven sommige dingen toe, maar dit waren vooral zaken die hun geen geld kosten. Hun algemeen antwoord op de probemen die wij hebben was dat het ging om ‘communieatie-problemen’. Dit is wat echt is gebeurt:

Zapp verliest op noodtempo geld en ze wentelen dat op ons af. Sinds deze vriendelijke vergadering zijn nog eens drie warehouses gesloten. Het was chaos. Riders van de gesloten warehouses waren niet van tevoren ondervraagd of zelfs maar geïnformeerd; sommigen van ons kwamen opdagen op werk, alleen vervolgens ermee geconfronteerd te worden dat er geen werk meer was. Het werd compleet bij ons neergelegd om onze uren elders te maken, en niet iedereen kreeg het voor elkaar om bij een andere hub aan de slag te kunnen.

Ondertussen zijn de gebieden, die door de hubs worden gedekt, extreem gegroeid. Riders die voorheen vier tot zes bestellingen per uur bezorgden, bezorgen nu gemiddeld twee bestellingen, omdat ze de hele stad door moeten fietsen. Aangezien wij een bonus van 1€ per bezorgde bestelling ontvangen betekent dit een grote hap uit ons inkomen. En wat doet Zapp? Per Juli stoppen zij ook nog eens met de 1€ bonus.

Dit was de laatste druppel voor ons. Wij pakken terug wat van ons is.

De geschrapte bonus is deel van ons loon. Als zij zomaar ons loon gaan inhouden, is het maar gissen wat de volgende stap gaat zijn. Wij horen dit niet te accepteren. Wij gaan dit niet accepteren.

Wij moeten nu samenkomen en dit bedrijf laten zien dat zij niet kunnen spelen met onze rechten. Als zij op deze manier doorgaan, moeten zij doorgaan zonder riders. Wij mochten dan dikwijls machteloos overkomen: zoals wanneer HR niet reageerde op onze klachten, wanneer wij op onbetrouwbare fietsen moeten door blijven rijden omdat er niemand is om deze te repareren, wanneer onze shift begint maar wij niet eens weten, waar wij naartoe moeten. Zij willen dat we ons zo voelen. Klein, geïsoleerd, onbeduidend. Machteloos.

Maar zodra wij samen gaan staan, hebben wij macht. Samen kunnen wij terugeisen waar wij recht op hebben. We kunnen een redelijke vergoeding eisen, wat ons werk verdiend, en ook omstandigheden die ons in staat stellen om ons werk veilig en trots uit te voeren.

Nu is de tijd gekomen om actie te voeren. Wij starten een campagne die Zapp zal laten zien, dat ze niet met ons moeten fucken.

Toevoeging: na de ‘zoom meeting’ schertsvertoning

Sjerp en ik hebben elkaar vanmiddag ontmoet, om de onwetende en schaamteloze houding van Zapp over onze klachten te bespreken. Jullie zullen het met ons eens zijn dat de afgelopen tien dagen we voor de gek werden gehouden toen wij hen vroegen om onze erg basale en redelijke eisen aan te horen. Daarom zijn wij tot de conclusie gekomen dat de enige manier voor Zapp om naar ons te luisteren directe actie is, in de vorm van een protest.

Het zal jullie niet choqueren, en ik heb er vertrouwen in dat wij dit sucessvol kunnen laten verlopen als solidariteitsbeweging. We zullen vrijdag om 16:00 bij Zapp HQ gaan demonsteren. Materialen zoals banners en stickers nemen wij mee. Wij vragen van jullie alleen maar, om jullie Zapp uniformen mee te nemen. Wij willen een zee van Zapp blauw zien!

We hebben er genoeg van, nu is de tijd om te staan! Wij hebben herhaaldelijk geprobeerd, met Zapp te praten, en moesten alsmaar wachten, nou, raad maar? We wachten niet meer! STOP MET ONS GELD SPELEN

Zie ook: Zapp: advocaat geeft eerste uitleg