delete gorillas spandoek maken 2

Wie wij zijn

De Radical Riders is de vakbond van (ex-)bezorgers, pickers e.d. uit de eten- en boodschappenbezorgsector.
Opgericht in 2021. Nu al enkele honderden sterk, voeren we de strijd aan en onderhandelen we met de bezorgbedrijven, en helpen velen individueel hun recht te halen.

Heb je wel eens een ongeval gehad, om vervolgens van management slechts de vraag te krijgen of de order voltooid is?
Valt je fiets van ellende uit elkaar, gooit ie je dan tussen het overige verkeerd?
Heb je wel eens vermoed of gezien dat je loon tekort komt? Weet jij waar je fooien zijn?

Het zijn een paar willekeurige grepen uit de grote hoeveelheid problemen die we tegenkomen in onze branche. Hoe je precies je problemen ook heb ervaren, je collega’s van de Radical Riders hebben waarschijnlijk precies hetzelfde meegemaakt.

Is het je al eens opgevallen hoe ze ons proberen te isoleren van elkaar, hoe ze ons proberen te dwarsbomen met elkaar te communiceren over werkproblemen en steun bij elkaar te vinden? Het is dit isolement waar ze op rekenen. Onze ‘meerderen’ weten dat zodra wij met elkaar beginnen te praten en samenkomen, dat we dan er verdomd snel achter komen dat we helemaal niet alleen zijn. Dat anderen precies dezelfde problemen tegenkomen.

Individuele werkers voelen zich nogal eens werkschuw of lui. Als we samenkomen komt snel de werkelijke kwestie boven tafel. We worden onderwerpen aan kutte werkomstandigheden. Ik heb bijvoorbeeld zoals velen chronische rugpijn, ik wordt ook onderbetaald, ik heb ook een waarschuwing gekregen voor iets dat mijn fout niet eens was, en ook ik ben het zat stomweg genegeerd te worden door het management. Of tenminste, management, als dat al aanwezig is.

Nou, wat doen we hier aan?

Het lijkt er op dat we de teugels zelf in de handen moeten nemen.

Door onze verhalen met elkaar te delen, van elkaars ervaringen te leren, kunnen we laten zien aan onze collega’s dat het mogelijk is terug te vechten tegen deze bedrijven, tegen die geldhaaien van bazen, incompetente managers, en de wanbehandeling van werkenden.

Laten we praten over onze zorgen en strijd.

Laten we onszelf onderwijzen in onze rechten en contracten.

Laten we de verhalen delen van het groeiende verzet.

We willen met onze collega’s banden bouwen. Een collectief van bezorgers bewust van hun rechten opbouwen, dat voor elkaar op staat als het iemand moeilijk gaat. Zelfs een schijnbaar simpel en banaal iets als elkaar onderwijzen in het uitvogelen van onze salarisstroken heeft collectief een grote betekenis. Zo kunnen we ontdekken of de baas ons bekoopt of niet. Salarisstroken zijn ontworpen om onleesbaar te zijn voor werkenden, net als onze contracten. Maar ze kunnen ons niet allemaal tegelijk bedotten.

Werkers dragen het leeuwendeel van het systematische gegraai, gesjacher en gekneus van bezorgbedrijven. We dienen dit niet te pikken, ze geven alleen maar om groei, en wij mogen hun teringzooi telkens maar weer opruimen. Dit is waarom we ons moeten organiseren.

Onze vakbond kent een verscheidenheid aan ervaring. Ben je nog nat achter de oren, ben je een oude rot in organiseren? Iedereen is welkom, en iedereen kan een bijdrage leveren. Tenzij je een manager bent.

We organiseren en bieden directe actie, autonomie, emotionele en juridische ondersteuning. Je staat er niet alleen voor in de strijd. Kom sluit je aan in het gevecht voor eerlijk werk.

    Velden met een * zijn verplicht.