stakingsgolf turkije riders in voorhoede artikel uitgelicht

Tijd voor solidariteit: Turkse riders in actie! Stuur solidariteitsfoto

Geschreven door een lid van de Turkse DISK vakbond, momenteel in Amsterdam en lid van de Radical Riders.

Turkije verwelkomde het jaar 2022 met arbeidersprotesten. Het was een golf van stakingen, veroorzaakt door toegenomen inflatie, valutacrisis en kosten van levensonderhoud. Werknemers, die hun eerste salaris ontvingen in januari of februari nadat de Turkse lira met 30% was gedaald ten opzichte van de euro, waren woedend over de hoge kosten van levensonderhoud. Er werden protesten gehouden in veel vakbonden en niet-vakbonden.

De actievoerende riders zijn de voorhoede van de stakingsgolf. Naast lage lonen klaagden de riders over slechte arbeidsomstandigheden en baanonzekerheid. Tijdens de pandemie werden riders tot slaaf gemaakt terwijl iedereen in quarantaine zat. Door schijnzelfstandheidsconstructies op te tuigen werden hen fundamentele werknemersrechten afgetroggeld. Dit noemen we in Nederland ZZP. De Griekse tak van Delivery Hero, e-Food, staakte en demonstreerde hier recent zeer succesvol tegen.

Vooral de zelfstandige riders van Trendyol.com kwamen in actie. Ze wonnen een loonsverhoging na massale protesten die zich over het hele land verspreidden. Enkele andere campagnes zijn bij meer bedrijven succesvol geweest. Daarnaast gingen de arbeiders van Yemek Sepeti, een van de twee grootste voedselbezorgbedrijven van het land, in staking. Yemek Sepite is onderdeel van de Duitse multinational Delivery Hero. Ze hielden demonstraties in verschillende steden, vooral voor het hoofdkwartier in Istanbul. Hun roze schepen en motorfietsen werden het icoon van de arbeidersbeweging. De staking in Yemek Sepeti werd het belangrijkste nieuws van het land met de steun van klanten, en er werd een effectieve boycotcampagne georganiseerd waarbij de bestellingen met 70% daalden.

Artikel gaat verder onder de foto

yemek sepite riders

Vanaf het begin van de pandemie begonnen de werkers van Yemek Sepeti zich bij de vakbonden aan te sluiten. Ze eisten verbetering van de arbeidsomstandigheden, hogere lonen en werkzekerheid. Maar het bedrijf wilde niet de problemen en eisen te bespreken. Ze oefenden liever druk uit op vakbondsleden. Het bedrijf veranderde zelfs het handelsregister in een poging de vakbonden onschadelijk te maken. Arbeidsrechten werden gezien als een luxe terwijl Yemek Sepeti zijn winsten vermenigvuldigde.

Solidariteit organiseren in Nederland met de Turkse Riders

In Nederland zijn er vele horeca- en foodriderbedrijven. Bovendien is het het thuisland van schijnzelfstandigheidsconstructies, die louter bestaan om de rechten van werknemers te ondermijnen. Turkse riderbedrijven zijn een vaste verschijning in de straten van Nederland te zien. Wat je waarschijnlijk niet wist is dat dat Yemek Sepeti een Nederlandse partner heeft. Ja, het is van het in Duitsland gevestigde Delivery Hero. Maar de belangrijkste financiële partner is de Nederlander. Dit opent mogelijkheden voor praktische solidariteitsacties, en die willen we organiseren.

Tot nu toe zijn er ondersteunende acties ondernomen voor Turkse riders in Duitsland, Italië en Griekenland. Deze bedrijven of apps zijn aangesloten bij grote internationale bedrijven en alle werknemers hebben vergelijkbare problemen. En waar onze tegenstanders internationaal zijn georganiseerd, moeten wij dit ook doen als werkenden. De Radical Riders werken al samen met Duitse riders. Laten we ook de handen ineen slaan met onze Turkse sibbes, broers en zussen.

Stuur een foto van jezelf op met een protestbord: Ik steun de riders van Yemek Sepite!

Wij zorgen dat het bij de Turkse riders beland.

Stuur foto!

gorillas rider solidair met turkije