Gorillas cao verkiezing: loonsverlagingen & verdampende rechten. Stem NEE.

Tot onze verbazing werden sommige Gorillas Riders geSMSt door De Unie over de nieuwe Gorillas cao. Niemand had ooit gehoord van deze mensen niemand wist van dit hele proces af. Vervolgens vinden we ons middenin een cao verkiezingscampagne. Lees hier alles wat je moet weten.

Geschreven door Sjerp van Wouden, Gorillas rider in Amsterdam Oud-west.

Als je wat basis nodig hebt over Nederlands arbeidsrecht, lees dan ons artikel Primer on Dutch Labour law voor een simpel fundament overzicht hiervan. Het bespreekt cao’s, hoe die gemaakt worden, vakbonden, contracten, precedentwerking enz.

Deze artikelen heb ik in grote haast geschreven, het is niet zo goed uitgelegd en beargumenteerd als ik zou willen. Maar dit moet snel online vanwege de cao verkiezing. Dit is niet een uitputtend artikel.

Staat Gorillas boven de wet?

Gorillas presenteerd zichzelf als een vriendelijk, respectvol bedrijf. Het gaat er bijvoorbeeld prat op ’the best and good looking apparel’ aan ons te geven. Iedereen die werkt bij Gorillas weet dat dit een sneue grap is. Zoals de ‘apparel’ binnen de kortste keren uit elkaar valt (mijn sweater ging nog geen twee weken mee) en de fraaie marketing op de fietsen niet eens waterbestendig bleek… zo was hun imago binnen enkele maanden na hun oprichting al vernietigd door de woede van de Duitse riders. Van de onveilige fietsen, tot het authoritaire hardhandige management, tot de roosters die worden opgelegd in plaats van dat er over word overlegd, tot werkers die zonder fatsoenlijke reden ontslagen worden… Gorillas is een slechte werkgever.

Thuisbezorgd en Gorillas kregen massale protesten in Duitsland over zich heen. Thuisbezorgd was slim en koos eieren voor zijn. Ze gaven toe aan de eisen van de werkenden, waardoor het werk door kon gaan als normaal. Flink volgde het voorbeeld, hier was zelfs geen staking nodig. De eigenaren van Gorillas daarentegen denken echter boven kritiek verheven te zijn. Voor hun zijn werkers die een eerlijke behandeling eisen een onacceptabele bedreiging van de machtsverhoudingen. Ze denken alles te kunnen besluiten via hun ‘chain of ‘command’.

Maandenlange acties en stakingen volgden waarin Gorillas totalitaire (en illegale) onderdrukkingsmethoden gebruikte. Ze ontsloegen mensen die hun stem verheften, waartegen men dan weer in verzet kwam. Gorillas slaagde er zo in zichzelf te slopen en verloor de helft van zijn marktwaarde tijdens de staking… maar de staking ging wel verloren. De werkers hebben evenwel gezworen de strijd verder te zetten. Gorillas is momenteel een gewond beest. Dit is wat summiere maar belangrijke contekst bij het beoordelen van de merites van deze cao.

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van me werk en vooral van me collega’s. Gorillas daarentegen is een verhaal.

Waarom je nee zou moeten stemmen op de Gorillas cao

Waarom de cao een parodie op democratie is

Wij dienen voor onszelf te praten. Nu gebeurd het tegenovergestelde.
Wij riders zijn prima in staat om voor onszelf te spreken, sterker nog, dat is absoluut essentieel. Wij moeten de problemen die we op dagelijkse basis ondervinden benoemen en op de agenda zetten. Wij moeten onze eigen belangen behartigen. Deze cao doet echter het tegenovergestelde. Wij hebben er geen enkel aandeel in gehad. Het is de facto de Picnic E-Commerce cao. De gele bond (nep vakbond) De Unie heeft niet met Gorillas riders gesproken. Toen ik De Unie opbelde om opheldering te eisen gaven ze toe niet met ons gesproken te hebben. Sterker nog, ze hebben niet eens met werkers van Picnic gesproken. De Unie heeft een derde partij ingehuurd om een soort marktonderzoek te doen naar de kwesties waar Picnic werkers mee zouden zitten, en heeft de bevindingen naar eigen zeggen ‘in de overweging meegenomen’ bij het opstellen van de cao. Stem nee als je denkt dat dit waanzin is.

Wij dienen de inhoud en de alternatieven te begrijpen. Dat is nu geheel niet het geval.
Hoe moeten we over dingen besluiten en stemmen als we niet eens de tijd hebben om de cao te bestuderen? Hoe moeten we een evenwichtig besluit maken als we niet weten wat de alternatieven zijn voor deze cao? Hoe kunnen we stemmen als de ‘informatie campagne’ een gezamenlijke propagandacampagne is van De Unie en Gorillas, waar de meeste collega’s ook nog van uitgesloten waren? Wat is een democratie waard als er geen collectieve discussie is waarin we elkaar helpen kwesties en problemen te begrijpen, als we geen standpunten uitwisselen?

Verkiezingsorganisatie is een schijnvertoning
De Unie beweert SMS-berichten te hebben verstuurd naar iedereen bij Gorillas. Behalve dat dit een schending van onze privacy zou zijn, is dit ook een valse bewering. Veel collega’s hebben nooit het SMS-bericht gehad. Een slecht georganiseerde verkiezing maakt het natuurlijk nog makkelijker om deze cao erdoor heen te drukken… en het legitiem te doen overkomen.

Deze cao legitimeert een juridisch dubieuze ondermijning van onze rechten

Gorillas is een supermarkt, net als Picnic. In februari, toen Gorillas net begonnen was, stelde Gorillas dit ook nog zelf. Ze stelden wettelijk vast dat ze een supermarkt waren. Dit betekende dat de ‘supermarkt cao’, specifiek de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen – cao van kracht werd. In deze cao kregen we een waslijst rechten, zoals vele bonussen. Deze rechten zijn allemaal van tafel met deze verschrikking genaamd de E-Commerce cao.

  1. Het laagste loon in de supermarkt-cao is €11,07. Het laagste loon dat Gorillas betaalt in de voorgestelde cao is €10,69. Dat is dus een loonsverlaging!
  2. We kregen veel onregelmatigheidstoeslagen, die nu allemaal verdwijnen. Kijk eens naar de tafel. Dat loopt aardig op zo!
    bonusses supermarket cao
  3. We hadden bijna allemaal recht op gezond eten rond etenstijd. Kregen we dat niet dienden ze ons €3,35 per dag bij te betalen. De E-commerce cao kent geen recht op eten rond etenstijd. Vanuit de wet hebben we nog wel recht op eten, effectief indien je een volle dienst draait die na 19:00 eindigt. Iets wat Gorillas overigens niet nakomt.
  4. We hadden het recht mee te beslissen over ons rooster. Nu kan ons dat opgelegd worden. Je wordt zo flink afhankelijk van hoe sociaal je managers zijn. Je bent ondertussen wel verplicht op te komen dagen als je ingeroosterd wordt. Meermaals niet op komen dagen betekent natuurlijk je baan verliezen.
  5. We hadden het recht ziek te zijn zonder wacht dagen. Gorillas voert wachtdagen in, momenteel 2, wat betekent dat de eerste twee dagen ziekte onbetaald zijn.
  6. We hadden recht op arbeidstijdverkorting, ADV, wat effectief een bonus op al ons loon betekende.

Ik spring hierboven heen en weer tussen tegenwoordige tijd en verleden tijd en ja, dat is verwarrend. Gorillas is namelijk begonnen deze cao toe te passen voordat hun dat wettelijk was toegestaan. Het is effectief de Picnic bedrijfs-cao. Het is me nog niet helemaal 100% duidelijk maar het lijkt er op dat ergens in april 2021 Gorillas eenzijdig alle contracten heeft veranderd en sindsdien de picnic bedrijfscao toepast. Juridisch gezien is dat uiterst dubieus, maar dat weerhield hen niet.

De Picnic bedrijfs-cao is gemaakt door De Unie en Picnic in een bewuste poging de rechten die we hadden onder de supermarkt-cao te ondermijnen. De huidige stemming is bedoelt om deze dubieuze, illegale praktijken te legitimeren.

Deze cao betekent lagere lonen

De E-commerce cao zegt ons een jaarlijkse loonsverhoging van 3% toe. De inflatie is echter ver boven de 3% en blijft daar. Dat betekent dat we met deze cao een jaarlijkse loonsverlaging krijgen. Zeker voor riders ligt de inflatie hoger dan het officieel inflatiegetal van het CBS. Dit komt omdat wij relatief meer van ons inkomen besteden aan zaken als gas en electriciteit, en dat gaat enorm omhoog. We besteden ook relatief meer aan eten. Voedselprijzen gaan ook door het dak. We besteden relatief meer aan onderdak. Ook dat gaat door het dak. Deze cao betekent dus verarming.

Het is belachelijk om in deze arbeidsmarkt, wanneer Thuisbezorgd, Flink, Zapp, Gorillas etc concurreren om werkers, niet een stevige loonsverhoging te krijgen. Dat De Unie het in hun hoofd heeft gekregen om deze systematische loonsverlagingen voor te stellen vertelt je alles wat je moet weten over aan welke kant De Unie staat. Gorillas betaald €16,- voor sommige riders omdat er zo’n gebrek aan werkers is. Wij bij de Radical Riders vinden dat een eerlijk loon begint bij €15- voor ons allemaal.

Deze cao staat vol beloftes die niemand van plan is te houden

Deze cao staat vol bepalingen over zaken als werkveiligheid, hoe we opgeleid worden in werkveiligheid, etc etc. Alle riders weten hoe belangrijk werkveiligheid is. Om alleen maar te denken aan al die ongelukken die we hadden voorkomen als de fietsen fatsoenlijk waren geweest! Deze cao garandeert fatsoenlijke fietsen (de wet deed dat ook al). Maar als we deze garanties uit de cao langs de dagelijkse werkelijkheid bij Gorillas leggen, en vergeet niet de cao word al > 6 maanden gebruikt, dan blijken de garanties cynische onzin te zijn. Het werk is helemaal niet veilig. Punt. En De Unie, die over het hele proces zou waken en deze rechten zou bewaken, heeft 0 leden bij Gorillas. Bovendien, al had De Unie de intentie de afspraken uit de cao na te komen, hoe wilden ze dat doen met bij elkaar 0 leden bij Gorillas?

De eerdere Picnic cao verschilt van deze voorgestelde E-Commerce cao ook nog ten nadele, waar het gaat om recht op compensatie betalingen dat we hebben indien Gorillas zijn verplichtingen rondom veiligheid niet na zou komen. Zat in Picnic, niet in de E-Commerce. Dus zelfs ten opzichte van die slechte cao, is wat De Unie ons voorschotelt, nog slechter.

Wat echt logisch zou zijn om in een cao te hebben is… bepalingen rondom de fietsen. We willen goede fietsen! En dan een beschrijving van precies wat de minimumeisen zijn van bezorgfietsen, het onderhoud, etc.

We moeten samenkomen als riders, en de problemen rondom veiligheid die we tegenkomen bespreken, op de agenda zetten en er voor vechten. Deze cao is daar een hindernis voor: het wast Gorillas’ waardeloze veiligheidsreputatie wit.

Veel meer te zeggen, maar tijd is op; hoe te stemmen

Ik zit in tijdstekort en moet dit publiceren, al was er nog veel meer te zeggen. Sorry. Ik moet dit afronden.

Stem hier.

Schrijf ons of wordt lid!

    Lees ook dit artikel over de oplichterspraktijken van Picnic, met name rondom cao’s..